Sposób parzenia:
Sposób parzenia: 11 g ziołowej herbaty (6 miarek) zalać 1 litrem przefiltrowanej lub miękkiej wody, zagotowanej i schłodzonej do temperatury 70 stopni Celsjusza (8 minut). Zaparzać 5min kilkakrotnie. Procedura parzenia w kalebase: Napełnij 1/3 kalebase liśćmi maté, zatkaj otwór otwartą wodą, przewróć do góry nogami i parę razy potrząśnij. Ma to na celu odpowiednie ułożenie liści. Kalebase trzymaj pod kątem i pozwól fusom zgromadzić się na dole pod skosem. Następnie dodaj letniej wody o temp. 75 st. (8 min od momentu zagotowania się wody) tak aby zalała dno, pozwól aby fusy nasiąkły potem włóż metalową słomkę zwaną „bom-billą” głęboko i wessij pierwsze gorzkie fusy które wypluj. Następnie napełnij kalebase wodą do pełna zaczekaj ok. 5 min i pij! Napar możesz uzupełniać parokrotnie. Więcej o mate