Pochodzenie i plantacja
Kawa uprawiana ekologicznie pochodzi od społeczności rolników z Jaltenango w stanie Chiapas, w południowym Meksyku. Rolnicy połączyli swoje siły w 2011 roku, aby wspólnie przeciwdziałać złym wpływom rdzy kawowej, grzybów i szkodników, które nawiedzały ich plantacje. Wspólnie zainwestowali w odnowę swoich gospodarstw i wzajemnie skorzystali ze swojej wiedzy. Kawa jest uprawiana na wysokości 1200 - 1500 metrów n.p.m. , jest ręcznie zbierana, myta i suszona. Nazwa trunku pochodzi od pobliskiej popularnej wioski rybackiej Celestún, która jest domem dla flamingów i innych ptaków wodnych.
Charakter i smak
Zrównoważone ziarno o pełnym smaku i łagodnej kwasowości. Słodki, kwiatowy aromat i nuty czekoladowe sprawiają, że każdy łyk sprawia przyjemność.
SZCZEGÓŁOWE INFORMACJE
Meksyk zajmuje trzecie miejsce pod względem krajów produkujących kawę na świecie. Jest jednym z prekursorów uprawy ekologicznej i jest jednym z pierwszych krajów, które zwalczały inwazję chrząszczy przy pomocy pszczół. 70% kaw: głównie Arabica Bourbon i Typica, uprawia się na wysokości około 400–900 m n.p.m.