Opis:
Zbierany tylko w Japonii rarytas, zwany również perłowym (Precious Dew Drop), ze szlachetnych krzewów herbacianych rosnących w cieniu drzew liściastych. Na dwa tygodnie przed zbiorem krzewy przykrywa się matami bambusowymi, by zapewnić dość drobnym równolegle rozmieszczonym ciemnozielonym i lekko błyszczącym listkom odpowiednią wilgotność i wysoką zawartość teiny, a niską garbników. Dzięki temu napar o mocnym aromacie z wyraźną nutą słodyczy ma niepowtarzalny smak i silne działanie pobudzające. Liście tej herbaty można zaparzać aż trzykrotnie, za każdym razem przedłużając czas parzenia o minutę.
Sposób parzenia:
Sposób parzenia: 12 g liści (5 miarek) herbaty zalać 1 litrem przefiltrowanej lub miękkiej wody, zagotowanej i schłodzonej do temperatury 70 stopni Celsjusza (10 minut). Zaparzać 1 minutę kilkakrotnie . Równie dobrze smakuje na zimno.