Tajwan
Od bardzo wielu lat (od około180 roku n.e.) Tajwan produkuje zielone i czarne herbaty, które dzisiaj noszą starą nazwę wyspy, Formosa. Zaczęto je na niej uprawiać od czasów, kiedy bogaci chińscy emigranci założyli tam własne plantacje herbaty. Obecnie ponad sto drobnych przedsiębiorstw produkuje herbatę, wykorzystując górzyste tereny na północny i północnym wschodzie wyspy.
Świetną reputację, a nawet sławę Tajwan zawdzięcza półfermentowanej herbacie Oolong (czyt. ulung), której nazwa pochodzi od chińskiego słowa oznaczającego „czarnego smoka”. Swój niezwykły smak osiąga Oolong dzięki bardzo starannemu ręcznemu procesowi produkcji. Liście są sfermentowane i ciemniejsze jedynie na brzegach, a ich smak ma łagodny brzoskwiniowy aromat. Pierwszy zbiór w roku zaczyna się tradycyjnie 20 kwietnia i osiąga swój szczyt 6 maja. W tym czasie zbierana jest dobrej jakości herbata Fancy Oolong, która czasami osiąga wyższe ceny niż najdroższa herbata Darjeeling. Należy ją zaparzyć przefiltrowaną wodą, a delikatny słodki smak sprawia, że nie trzeba jej słodzić.