Pu-erh
Herbata czarna, nazywana u nas czerwoną, powstaje po długim okresie fermentacji i leżakowania. Im starsza, tym ma lepsze działanie zdrowotne i zarazem wyższą cenę.
Niegdyś pita tylko przez chińskich cesarzy „herbata życia” pochodzi z prowincji Yunnan. „Pu- erh” oznacza „ptasie gniazdo”, ponieważ Chińczycy wkładają ją do okrągłych foremek i odkładają do fermentacji nawet na 60 lat. Dostępna jest także w formie dużych, lekko zwiniętych liści. Posiada wyjątkowe właściwości lecznicze i zdrowotne.
Ma bardzo wyrazisty i ziemisty smak i zapach, a po zaparzeniu daje mocny, czerwonobrązowy kolor naparu.
Właściwości herbaty Pu-erh
- Pomaga zgubić zbędne kilogramy, ponieważ zawarte w jej liściach bakterie pobudzają procesy trawienne (choć nie jest to jedyna herbata, która poprawia przemianę materii). Nazywana jest mordercą tłuszczu, ponieważ na podstawie badań stwierdzono, że w krótkim czasie przy normalnym trybie odżywiania pozwala stracić na wadze bez efektu jo-jo. Nawet jeśli nie ma się problemów z nadwagą, Pu-erh wspomaga prawidłowy metabolizm.
- Zawiera dużo związków mineralnych i makroelementów (mangan potas wapń, fluor, teinę).
- Obniża poziom złego cholesterolu i pobudza mikrokrążenie.
- Jest moczopędna, dzięki czemu pozwala szybciej pozbyć się toksyn z organizmu.
- Pomaga w koncentracji, zwalcza zły nastrój.
- Wzmacnia organizm
- Wspomaga pracę wątroby i wzmacnia ją
Sposób parzenia
Pu-erh zalewamy wrzącą przefiltrowaną lub miękką wodą. Zaparzamy 3 minuty. Czynność można powtórzyć jeszcze dwa razy. Najlepiej pić ją godzinę po posiłku.
Aby wzbogacić dietę i uzyskać lepsze efekty w utracie zbędnych kilogramów polecamy spożywać herbatę Pu- Erh w połączeniu z różnymi gatunkami herbat, ponieważ każda z nich ma nam co innego do zaoferowania.